Vi har länge tänkt att vi skulle testa göra rövarstek tillsammans med familjen och idag var dagen inne för en hel matlagningsdag. Redan igår förberedde killarna genom att gräva en halvmeterdjup grop nere vid stranden och fylla botten på den med stenar.
Väckarklockan ringde redan en stund före kl. 6.00 i morse och det var dags att börja elda i gropen. Jag hade tänkt stiga upp då jag med, men måste medge att jag var för lat att stiga upp så mansfolket begav sig iväg till stranden med en skottkärra ved medan jag och Kaa fortsatte sova ännu en stund. När även vi andra orkat oss upp blev det sen morgonkaffe på stranden medan eldandet fortsatte. Underbart vacker morgon!
Mor och far anlände med köttet på förmiddagen och vi började så småningom förbereda det för gropen. Vi hade två sorters kött på ca 2 kg vardera: nöt innerstek och kassler. Köttet var färdigmarinerat så vi lindade först in det i folie 3 varv och sedan i tidningspapper. Tidningspappret blötlades innan. Sedan rullade vi in paketen i hönsgaller som försågs med en järntrådshängare. När gropen eldats i 5,5 h var det så dags för att gräva ner köttet i gropen. Först skyfflades kolen bort, köttet lades ner, kolet skyfflades tillbaka ovanpå och sen täcktes ännu kolet med sand.
Efter 3,5 h grävde vi upp köttet igen och på doften att döma så hade köttet blivit tillrett i alla fall. Spänningen var stor när vi öppnade paketen. Där inuti hittade vi två möra genomstekta köttbitar och nu fick vi äntligen hugga in. De var på gränsen till att bli lite torra, så 3 h hade nästan räckt för tillredningen, men smaken var det inget fel på. Nu har vi testat rövarstek och det blir säkert flera gånger! Både roligt och gott!
/Camilla
Väckarklockan ringde redan en stund före kl. 6.00 i morse och det var dags att börja elda i gropen. Jag hade tänkt stiga upp då jag med, men måste medge att jag var för lat att stiga upp så mansfolket begav sig iväg till stranden med en skottkärra ved medan jag och Kaa fortsatte sova ännu en stund. När även vi andra orkat oss upp blev det sen morgonkaffe på stranden medan eldandet fortsatte. Underbart vacker morgon!
Morgondagg |
En grupp svalor vilar i diket. |
Abborre på språng! |
Mor och far anlände med köttet på förmiddagen och vi började så småningom förbereda det för gropen. Vi hade två sorters kött på ca 2 kg vardera: nöt innerstek och kassler. Köttet var färdigmarinerat så vi lindade först in det i folie 3 varv och sedan i tidningspapper. Tidningspappret blötlades innan. Sedan rullade vi in paketen i hönsgaller som försågs med en järntrådshängare. När gropen eldats i 5,5 h var det så dags för att gräva ner köttet i gropen. Först skyfflades kolen bort, köttet lades ner, kolet skyfflades tillbaka ovanpå och sen täcktes ännu kolet med sand.
Köttet inlindat och järntråd fäst. |
Köttet nerlagt och kolet pålagt. |
Efter 3,5 h grävde vi upp köttet igen och på doften att döma så hade köttet blivit tillrett i alla fall. Spänningen var stor när vi öppnade paketen. Där inuti hittade vi två möra genomstekta köttbitar och nu fick vi äntligen hugga in. De var på gränsen till att bli lite torra, så 3 h hade nästan räckt för tillredningen, men smaken var det inget fel på. Nu har vi testat rövarstek och det blir säkert flera gånger! Både roligt och gott!
Färdigt! Ser inte speciellt gott ut i detta skede. |
Nöt innerstek - Nami! |
Underbar mat! |
Till slut vill Kaa hälsa er alla en bra arbetsvecka.. :) |
/Camilla
Kommentarer
Skicka en kommentar