Fortsätt till huvudinnehåll

Val av sko. Du väljer väl inte fel?


Eftersom vi redan lite var in på skorna tänkte jag ta upp den saken igen och behandla den lite mer.
Som man hört otaliga gånger finns det inte många saker som kan påverka ditt humör under vandringen så som fötterna kan vid felbehandling, därför är det extremt viktigt att välja rätt sko. Som ni kanske vet ska inte skon bara bära din egen kroppsvikt utan också det du bär på ryggen.

Vilken skotyp som är bäst beror på dig/din fot, terrängen och vilken sorts vandring det handlar om. Som så ofta kan inte denna fråga besvaras direkt i ett inlägg utan gemene person bör hasa sig till en kunnig försäljare, berätta vad den ska användas till och sedan prova ut en som passar din fot.

Några saker kan ändå sägas redan här.
Skon får inte vara alltför liten - Dvs. du bör ha åtminstone 1cm framför stortån vid första provning. Detta för att fötterna vid ansträngning sväller, och är skon då för liten kan detta orsaka problem i synnerhet när du går utförs. Detta för att då börjar tårna/naglarna skava emot skon.
Passform - Vi har alla väldigt olika former på våra fötter, testa därför flera olika skor för att känna efter vilken som passar bäst på just din fot. Detta kan försäljaren inte veta åt dig.
Stöd - Känn efter så att skon ger bra stöd runt vristen och hälen. Gör skon inte detta är det stor risk att skoskav uppkommer. Skon bör också ha bra stöd för hålfoten. Detta kan du själv också påverka med olika sorters sulor.

Att tillägga är att en ny sko är aldrig en bra sko, förrän du tar din sko med på en längre vandring bör skon vara ordentligt ingången - ca. 200km!

Strumpor
Val av strumpor kanske många tror att inte är en så viktig sak, men vid längre vandringar är detta väldigt viktigt.
Vad som rekommenderas är strumpor i KVALITETS ull eller ull/syntetblandning. Ha gärna även två par strumpor, detta för att då skaver strumplagren emot varandra istället för att foten och strumpan gör det. Vid dubbla bör understa paret vara en bra sittande tunnare strumpa och yttra lagret en lite större "porösare".

Ifall intresse finns kan jag även skriva en rad eller två om hur man behandlar och förvarar sina skor för bästa hållbarhet. Har man en gång hittat en trotjänare vill man inte mista den pga. dålig skötsel, man kanske aldrig mer hittar en lika kär vän igen. =)


I've got blisters on my fingers! I mean feet...

Kommentarer

  1. Har ett par Salomon skor i GoreTex som har varit otroligt bra "kompisar" under sommarens vandringar. Har du några bra tips hur man får tyget i sådana att hålla länge? Dels för att de inte så snabbt skall bli porösa och gå sönder, dels så att de inte ska börja läcka in vatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Att hålla skorna rena är jätteviktigt, ifall skorna är smutsiga efter användning borsta av synlig smuts, och/eller torka med fuktig trasa och ljummet vatten. Impregnera skorna med lämpligt impregneringsmedel med jämna mellanrum. Vi impregnerar våra vandringsskor flera gånger per säsong. Typ av impregnering är beroende av vilket material utsidan av skon har. Oftast fås skötselråd med när du köper dina skor, kolla ifall sådant finns kvar.

      Som impregnering till syntetmaterial (dom flesta salomon skor är gjorda i syntetmaterial) kan vi rekommendera Nikwax eller Grangers, men det mesta som är avsett för ändåmålet fungerar. :)

      Lite info finns på gore-tex webbsida men är aningen flummigt - http://bit.ly/1bfCBzq

      /Jesper

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma...

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett...

Vandring längs Fishermen's Trail i Portugal

 En mulen dag i oktober frågade jag min kompis Christel om hon har lust att hänga med på en vandringsresa nånstans söderut där det är lite ljusare än här just nu. Hon var inte sen att haka på och gav förslag på rutten Fishermen's trail i Portugal. Jag behövde inte se många bilder innan jag var övertygad om Portugal som destination och några dagar senare bokade vi resan. Fishermen's trail är en ca 76 km lång vandringsled längs Portugals västkust som är en del av den över 400 km långa leden Rota Vicentina. Det finns också en led som går mer inåt landet som kallas för The Historical Way. Fishermen's trail går längs stigar som skapats av ortsborna när de tagit sig ut till sina fiskeställen längs med kusten och den ligger inom det skyddade området  The Southwest Alentejo and Vicentine Coast natural park.  Första lördagen i november satte vi oss på tåget till Helsingfors och därifrån flög vi sen till Lissabon. Vi sov en natt i Lissabon och på söndag morgon tog vi bussen ( Rede ...