Fortsätt till huvudinnehåll

Med kajaken i simhallen.

Som vi redan nämnt här i bloggen så har ju vår paddlingsteknik-kurs startat och igår var andra tillfället. Första gången var någon okänd typ som lärare men igår hade vi ordinarie Leif Lunabba som drog kurstillfället.



Vi började med att gå igenom vad som finns på en kajak, vilken utrustning som är rekommenderad, vi gick snabbt teoretiskt igenom hur räddnings- och bogseringsutrustning används. Vi pratade även om vad man ska tänka på i olika paddlingssituationer, vad man behöver ha med på olika turer och vad man ska tänka på i olika slags väderförhållanden.

Första tillfället övade vi några olika saker när vi väl fått alla kajakerna i vattnet.

1. Hur man sätter sig i och hur man tar sig ur kajaken.
Det kanske låter som en löjlig övning men för den som aldrig tidigare satt sig i en kajak så kan detta faktiskt vara ganska problematiskt. Kajaken kräver så att säga ganska låg tyngdpunkt för att ha någon stabilitet överhuvudtaget.

2. Paddlingsteknik - grunder.
Riktiga grundsaker om vad man ska tänka på när man paddlar, hur man har kroppen, hur man har benen och hur man egentligen ska paddla för att inte trötta ut sig mera än nödvändigt. Blev ju inte så många tag per varv eftersom bassängen bara är 25meter, men man hinner ändå känna efter vad som känns rätt och vad som är fel.

3. Ta sig ur en stjälpt kajak.
När olyckan är framme behöver man veta hur man går tillväga för att ta sig ur kajaken. Används inte ett kapell är detta ganska enkelt, man flyter nästan ur kajaken automatiskt. Används kapell (vilket oftast är fallet) så behöver man veta hur man går tillväga för att ta sig ut. Att ta bort kapellet är inte alls svårt, men när kajaken stjälpt görs detta under vatten och utan erfarenhet är det väldigt lätt att hamna i panik och inte få bort kapellet. Detta hände faktiskt för några av deltagarna första gången, men det slutade bra.


4. Kamraträddning
Som sista punkt första tillfället övade vi kamraträddning. Är en ganska lång procedur så jag kommer inte att beskriva detta i detalj. I korthet handlar det om hur man räddar en person som stjälpt, genom att först tömma dennes kajak på vatten och sen hjälpa personen att komma sig upp i kajaken genom att stabilisera dennes kajak med den egna kajaken.
Finns att studera här: http://www.kayakpaddling.net/3-3 
och här: http://www.kayakpaddling.net/3-5

Tömmer kajaken på vatten före personen sätter sig in igen.

Igår repeterade vi först lite saker från föregående lördag och sedan gick vi igenom följande övningar:

5. Självräddning
Utförs med en flottör som sätts på paddeln vilken man använder för att stabilisera upp kajaken och med hjälp av den tar man sig upp och tillbaka in i kajaken. För att tömma kajaken på vatten använder man en kajakpump. Detta är en metod som man gärna inte använder eftersom det tar en hel del tid och energi att pumpa den tom. Finns möjlighet paddlas eller bogseras kajaken hellre till land där den välts upp-och-ner för att få ut vattnet. Självräddning finns att kolla på här: http://www.kayakpaddling.net/3-6

Koncentration. Flottör på paddeln gör att man kan ta sig upp tillbaka i kajaken.

6. Lågt stöd och eskimosväng.
Lågt stöd övade vi en aning och kände på hur man kan skjuta sig upp med hjälp av paddeln ifall man tappat balansen och kajaken håller på att välta. Till slut började vi känna på ett förstadie till eskimosvängen. Nästa gång kommer jag att göra den! :)

Träning, träning. 



Har hittils varit en riktigt givande och nyttig kurs. Många skratt och många skrubbsår är säkert ännu också på kommande.

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma...

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett...

Vandring längs Fishermen's Trail i Portugal

 En mulen dag i oktober frågade jag min kompis Christel om hon har lust att hänga med på en vandringsresa nånstans söderut där det är lite ljusare än här just nu. Hon var inte sen att haka på och gav förslag på rutten Fishermen's trail i Portugal. Jag behövde inte se många bilder innan jag var övertygad om Portugal som destination och några dagar senare bokade vi resan. Fishermen's trail är en ca 76 km lång vandringsled längs Portugals västkust som är en del av den över 400 km långa leden Rota Vicentina. Det finns också en led som går mer inåt landet som kallas för The Historical Way. Fishermen's trail går längs stigar som skapats av ortsborna när de tagit sig ut till sina fiskeställen längs med kusten och den ligger inom det skyddade området  The Southwest Alentejo and Vicentine Coast natural park.  Första lördagen i november satte vi oss på tåget till Helsingfors och därifrån flög vi sen till Lissabon. Vi sov en natt i Lissabon och på söndag morgon tog vi bussen ( Rede ...