Ute på tur blir man alltid hungrig och då är det bra att ha med sig något enkelt och mättande att äta. Gärna något näringsrikt också som ger förnyad energi till vad det nu är man utövar. Till korta snackspauser brukar vi många gånger köpa energi- eller proteinbars från butiken, men man kan också göra egna energibars med sina egna favoritsmaker. Här är ett recept på jordnötsbars som jag fått av min kompis. Goda och maffiga bitar som ger massor med energi.
Jordnötsbars
Smält jordnötssmör och sirap i en kastrull på låg värme under omrörning. Häll blandningen i bunken och rör om.
Smörj en avlång bakform och häll i blandningen. Platta till och ställ formen kallt minst 20 minuter. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut i lagom stora bitar. Förvaras bäst kallt.
Jordnötsbars
ca 20 bitar
3 dl krossade branflakes-flingor
1 dl kokosflingor
2 dl grovhackade nötter av valfri sort
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1,5 dl (osockrat) jordnötssmör
1,5 dl mörk sirap
smör
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält jordnötssmör och sirap i en kastrull på låg värme under omrörning. Häll blandningen i bunken och rör om.
Smörj en avlång bakform och häll i blandningen. Platta till och ställ formen kallt minst 20 minuter. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut i lagom stora bitar. Förvaras bäst kallt.
Smakar gott och ger energi under t.ex. paddelturen! |
/Camilla
Kommentarer
Skicka en kommentar